Skip links

5 mei bij Hotel de Wereld

In het centrum van Wageningen ligt het wereldberoemde hotel: Hotel de Wereld. Een kleinschalig en charmant hotel, waar de geschiedenis nog voelbaar is.

5 mei 2019

Hotel de Wereld heeft op 5 mei een eigen big band, welke na het défilé op het 5 Mei Plein van start zal gaan met spelen. Voor het eerst in de historie organiseren wij dan ook een eigen feest met live muziek. Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u dan samen met ons de vrijheid vieren! Komt u ook gezellig langs?

Geschiedenis

 Hotel de Wereld kent een rijke geschiedenis. De eerste geschriften maakten in 1669 al melding van het toenmalige logement ‘De Waerelt’ dat vooral dienst deed als pleisterplaats voor iedere reiziger die oostwaarts trok en later als stopplaats van de stoomtrein tussen Utrecht en Arnhem. Een deftig hotel waar voorname gasten van de Universiteit van Wageningen graag verbleven.

Dat veranderde in 1945. Sindsdien staat Hotel de Wereld bekend als de plaats waar de capitulatie van de Duitse bezetter een feit werd. Hotel de Wereld genoot de voorkeur van de Canadese generaal Foulkes als onderhandelingsplek, vanwege zijn ligging aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege evacuatie en de het metaforische karakter van de naam ‘De Wereld’.

Op 5 mei 1945 trof Foulkes de Duitse kolonel-generaal Blaskowitz in de huidige ‘Grote Capitulatiezaal’ om te onderhandelen over de overgave, waarbij ook Prins Bernhard als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig was. De Duitsers bleken bereid te capituleren en daarmee werd Hotel de Wereld Wageningen in 1945 een monument van vrede en vrijheid.

Mogen wij u verwelkomen?

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, of natuurlijk een reservering wensen te maken, dan zijn wij bereikbaar om u te woord te staan!

Neem contact op via info@hoteldewereld.nl of 0317-460444

 

Uiteraard is langskomen ook mogelijk.